FJDF ens informa de les seves últimes activitats i resultats
Les nostres companyes de Femmes Juristes pour les Droits de la Femme et de l’Enfant ens han compartit un informe de les seves darreres activitats en el marc del nostre projecte comú “Drets? Les dones i l’explotació dels recursos naturals a la República Democràtica del Congo (RDC)”.
Tenint en compte la realitat de la qual són víctimes principalment dones i menors d’edat en el sector de la mineria, específicament en aquest país, els objectius de l’FJDF amb aquest projecte són gestionar mecanismes que condueixin a una reducció considerable de comportaments immorals com violacions i abusos sexuals. L’informe comença explicant quines activitats s’han realitzat per assolir l’objectiu principal, aquest traduït en el respecte per la dignitat i drets de les dones que viuen en zones mineres. Després prossegueix amb els èxits i dificultats trobades en l’execució d’aquestes activitats, i finalment planteja les perspectives sorgides a partir dels resultats obtinguts.
Després d’una etapa d’identificació de la millor manera de complir els objectius plantejats, es va detectar que un dels problemes més flagrants entre la població és la ignorància de la llei i les regulacions pel que fa a la família. En conseqüència, es va iniciar l’activitat de sensibilització. Sensibilització que es va dur a terme gràcies a l’adopció de diferents estratègies. Una d’aquestes estratègies va consistir en la formació de líders sobre la violència no només física sinó mental de la qual són víctimes tant nens com dones dins d’aquests llocs, com ara les malalties de transmissió sexual, l’estigma, el trauma generat, etc. Així mateix, a més de la formació de líders, es va brindar formació a dones i es va sensibilitzar la població en general, tot això mitjançant emissions de ràdio i formacions sobre el contingut de la Llei de violència de gènere, el Codi de Família i el reglament miner.
Pel que fa als èxits i dificultats, les companyes ens comenten que els èxits trobats i que es destaquen atesa la seva rellevància dins el projecte s’emmarquen en que dos casos de violència van ser denunciats i estan a l’espera de l’inici del procés judicial corresponent i en que sis menors que es trobaven treballant dins de les mines van ser trets d’allà.
Paral·lelament, entre les dificultats evidenciades que va patir l’execució del projecte es troba, de nou, la desconfiança que genera la ignorància. Entre els temes objecte de sensibilització, el de la violència sexual va topar amb moltes resistències entre els participants de les formacions, ja que, a l’entorn, la prostitució de menors és un fet normal, no s’entén que es castigui a algú per haver tingut relacions sexuals amb una o un menor. La reacció de molts miners és que aquests ensenyaments pretenen destruir els seus hàbits. Per a ells, la violació és una cosa que ha de quedar entre les persones involucrades ja que la justícia no inspira confiança; la cultura jurídica està gairebé absent i la ignorància és gairebé total en aquestes zones, per aquest motiu aquesta iniciativa és realment rara, especialment tenint en compte a quin col·lectiu es dirigeix.
Finalment, en atenció a les perspectives del projecte, es destaca la importància d’oferir oportunitats d’autonomia i inclusió a les dones, així com de l’àmplia divulgació dels codis de família i miners, especialment de cara als supervisors d’aquestes zones.
Per a llegir l’informe original (en francès), feu clic aquí.
Diana Carvajal