El terme ‘Conflict Minerals’ (‘Minerals de Conflicte) s’utilitza per descriure els tipus de metall que, quan és venut o comercialitzat, juga funcions claus alimentant conflictes armats i abusos de drets humans. Els minerals principals a debat són columbita-tantalita (coltan, una font de tàntal i niobi), cassiterita (mineral d’estany), wolfram (mineral de tungstè), i l’or, i els seus derivats. Els primers tres minerals són coneguts com els 3Ts; quan l’or és també considerat, són coneguts com el 3TGs.
Aquests minerals es troben en tots els productes electrònics que consumim, així com en productes de joieria, automoció, equips mèdics i moltes altres indústries.
L’informe del Consell de Seguretat de Nacions Unides de gener de 2015, realitzat per un Grup d’Experts sobre la República Democràtica del Congo, és un bon exemple de documentació que evidencia com aquests #ConflictMinerals estan alimentant la guerra a l’est d’aquest país. Aquest, d’una banda, exposa la persistència del contraban de minerals en zones de conflicte. I, per altra banda, senyala com l’exèrcit congolès i alguns grups armats participen en el comerç d’aquests minerals que, molt probablement, introdueixen en la cadena internacional de subministrament.
El Grup d’investigadors va confirmar que contrabandistes (entre ells molts oficials de l’exèrcit) dirigeixen minerals com el coltan blanc, principal mineral objecte de contraban i produït exclusivament en el Congo, de Goma (RDC) a Ruanda. Allí el mineral és enfosquit i barrejat amb el coltan negre produït en aquest país veí. Posteriorment, explica l’informe, s’introdueix en la cadena de subministrament amb etiquetes de validació de la cadena de distribució d’estany.
Amb aquest procediment, l’extracció de minerals de l’est del Congo s’introdueix en el comerç de minerals per a la fabricació de productes com els telèfons mòbils, alimentant d’aquesta manera les violacions de drets humans i la guerra en aquesta regió.