Retard i irregularitats en les eleccions a l’RDC
El 6 de gener s’havien de publicar els resultats provisionals de les eleccions celebrades el passat 30 de desembre, però la Comission Électorale Nationale Indépendante (CENI) va comunicar, seguint en la línia de la irregularitat de tot el procés, que no era possible complir amb aquesta previsió. El president d’aquesta institució, Corneille Nangaa, va comparèixer ahir per comunicar que “la central electoral ja compta amb un 53% de la compilació de resultats, que s’estan processant”. Va demanar calma al poble congolès, i va dir que la CENI està treballant dia i nit per tal de poder oferir un resultat, tot i que no ha dit quan podrà fer-ho. Els partits de l’oposició senyalen el govern congolès i l’acusen de voler manipular els resultats per fer guanyador a Shadary, el considerat successor de Kabila, ja que aquest últim ja no s’hi pot presentar.
La República Democràtica del Congo havia de celebrar eleccions presidencials el 23 de desembre de 2018. A tres dies dels comicis, la CENI, entitat en principi encarregada de vetllar per la celebració d’unes eleccions transparents i amb garanties, va anunciar que, per motius tècnics i de logística, calia ajornar les eleccions una setmana, fins al 30 de desembre de 2018.
A més, adduint motius de salut pel brot d’Ebola que assota la regió est del país, va ajornar la votació de les ciutats de Beni i Butembo fins al mes de març de 2019. Tenint en compte que està previst que el nou president prengui possessió del càrrec a mitjans de gener, això pot implicar que més d’un milió de votants quedin exclosos de facto de la votació.
Això no obstant, fonts properes a Justícia i Pau asseguren que aquesta decisió de deixar fora de la votació a quasi un 5% del cens electoral no respon a una qüestió de seguretat sanitària, sinó de conveniència política, perquè precisament aquesta zona és molt activament oposada a l’actual govern, ja que consideren que el president Kabila no ha protegit la població, especialment en matèria de seguretat i violència sexual contra les dones. Per tant, hi ha col·lectius que denuncien que aquesta decisió ha estat motivada, encara, per interessos polítics i no tenint en compte el benestar i els drets de la població. En conseqüència, aquest fet va ser detonant d’una sèrie de revoltes violentes per part de la població civil de la regió, provocant la detenció d’una cinquantena de persones i fent que malauradament s’haguessin de lamentar fins i tot víctimes mortals.
Finalment, el passat 30 de desembre es van celebrar les eleccions en un clima de tensió i de dificultats per exercir el dret de vot. Al llarg de la jornada electoral, es van registrar multitud d’irregularitats que van obstaculitzar la votació: retards en l’obertura dels col·legis electorals, alguns dels quals ni tan sols van arribar a obrir, votacions en llocs no oficials, màquines de votar fora de servei, manca de butlletes de tots els candidats (dificultant que es pogués votar lliurement), etc. Fins i tot, a Walungu, una localitat del Kivu Sud, van morir dues persones fruit d’un aldarull.
La Conferència Episcopal Congolesa, CENCO, ha emès un comunicat on assenyala que “les dades que posseeix, a partir de les actes de les jornades electorals, consagren l’elecció d’un candidat com a president de la República”, tot i que encara no l’hi posa nom. A més, remarca que la CENI està cridada, “com a institució que dona suport a la democràcia, a publicar, amb plena responsabilitat, els resultats de les eleccions dins del respecte a la veritat i a la justícia”.