Resultats de la taula de diàleg celebrada per Justice et Paix de Butembo/Beni
Els nostres amics de la Comissió Diocesana de Justice et Paix de Butembo/Beni van celebrar el passat mes de novembre una taula de diàleg amb representants de diferents actors que participen en el sector miner local. La taula es va organitzar amb l’objectiu principal de compartir i definir, de manera corresponsable i pel benestar de la comunitat local, estratègies de col·laboració de tots els participants. Entre els presents a la jornada destacaven operadors miners, agents de l’Estat del sector miner, periodistes i membres de la societat civil.
Durant aquests dos dies es va abordar l’estat de les zones d’explotació minera en territori de Lubero i de les iniciatives de traçabilitat dels minerals. Es va fer èmfasi en assumptes com la funció actual de les cooperatives, els criteris de validació de les zones mineres, l’estat de les zones ja validades i els impactes de la mineria artesanal en el desenvolupament local de la zona, i es van definir a més reptes, recomanacions i conclusions.
El debat i les intervencions dels ponents giraven al voltant de la paradoxa que representa la potencialitat minera que té la zona i la pobresa generalitzada de la població. Aquesta situació es deu a “l’accés il·limitat als minerals per part dels grups armats d’aquesta regió; una implicació manifesta de les autoritats locals, provincials i nacionals en les activitats mineres il·legals i en el comerç il·legal de minerals; i finalment un desordre indescriptible relacionat amb la cadena de producció, comercialització, aprovisionament i transport de minerals”. Al llarg del treball, doncs, es van establir tant desafiaments com recomanacions per revertir aquesta paradoxa.
Dins dels desafiaments que enfronta el sector miner a Lubero es troben la inseguretat persistent en algunes zones mineres; la funció gairebé inexistent de les cooperatives mineres; o la manca de remuneració d’alguns agents estatals. I com recomanacions es va estipular que s’ha de respectar escrupolosament la legislació i la normativa vigent sobre el sector miner, a més de reforçar la presència de personal de l’Administració de Mines a les zones mineres per a una gestió eficient i eficaç de les activitats mineres.
És molt important reconèixer la importància de dur a terme iniciatives com aquesta taula de diàleg, amb la presència de diferents agents del sector, com a elements primordials per a la construcció i implementació d’estratègies conjuntes que permetin l’avenç cap a una millor qualitat de vida de les poblacions que viuen en aquestes zones.
Per a llegir l’informe complet original (en francès), feu clic aquí.
Diana Carvajal