Regulació dels minerals de conflicte: no sense la seva veu
A mitjans de juny la Unió Europea va acordar el contingut essencial d’un reglament que establís les condicions per a la importació a Europa de quatre tipus de minerals i metalls clau, els anomenats 3TG, per a la fabricació d’aparells electrònics d’alta tecnologia.
Aquest acord va ser el resultat, d’una banda, de dos anys de negociacions entre les institucions europees i, d’una altra, de la pressió exercida per part d’empreses afectades i d’organitzacions de la societat civil. Justícia i Pau ha participat activament en la coalició d’organitzacions europees que han exigit, i continuen fent-ho, una normativa efectiva per evitar que els actors armats en una situació d’inestabilitat o guerra puguin finançar-se amb l’extracció i comercialització de minerals dirigits a productes de consum a Europa.
La campanya de pressió política a les autoritats europees ha comptat amb una important mobilització de la ciutadania europea i la implicació d’inversors, líders religiosos i activistes prominents de tot el món. Justícia i Pau manté un relació de cooperació amb organitzacions de les societats directament afectades pels minerals de conflicte. En concret, durant el 2015 es va dur a terme una recerca i un reportatge sobre la situació en les mines de la província del Kivu Nord, a l’est de la RD Congo, amb la participació d’ONG i cooperatives mineres de la zona. A l’inici de l’any es va coorganitzar també la visita d’una delegació de Justícia i Pau de la R. D. Congo a Madrid per exigir una regulació estricta de la importació de minerals a les autoritats de l’Estat central espanyol i altres autoritats de tot Europa.
Durant les últimes setmanes del mes de setembre, Justícia i Pau ha participat en una delegació d’ONG europees juntament amb una eurodiputada al Kivu Nord. Ha estat Marie Arene, europarlamentària del Partit Socialista belga i membre del Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates al Parlament Europeu, qui ha viatjat a la fi d’aquest mes de setembre a Goma, província del Nord Kivu de la República Democràtica del Congo. La seva visita tenia com a objectiu conèixer més de prop la realitat sobre el sector de la mineria artesanal en aquesta regió per poder definir les mesures que acompanyaran l’aprovació i la implementació de la regulació europea amb relació als anomenats minerals de conflicte.
Durant la visita, l’europarlamentària ha estat acompanyada per Marta Ruiz Frederic, de la xarxa EURAC (European Networkfor Central Africa), i Carme Altayó, de l’associació Justícia i Pau Barcelona, que han programat diverses trobades amb els diferents actors implicats en la mineria artesanal: autoritats provincials, agents internacionals, agents de l’Estat congolès, empreses exportadores, comerciants locals i cooperatives de productors.
Aquestes trobades han permès a Marie Arene disposar d’una major informació, rebuda directament dels actors implicats, sobre el sector miner de la regió i sobre els procediments de certificació de les mines en aquesta zona de l’est de la R. D. Congo, així com dels mecanismes de traçabilitat dels minerals 3TG que s’estan implementant des del 2014.
Les conclusions del viatge les ha remarcat la mateixa europarlamentària, qui ha remarcat aquells temes que li resultaven més rellevants i sobre els quals considera que és necessari fer una major incidència per garantir que la nova reglamentació europea tingui efectes positius. Alguns d’aquests punts són el paper del ITRI (consorci d’empreses que tenen el monopoli del mecanisme de traçabilitat dels minerals en el Kivu Nord), l’impacte en la mineria artesanal de les mesures de regulació i traçabilitat, la reducció del risc de comerç fraudulent de minerals a través de Rwanda i la inoperància del govern congolès enfront d’aquesta situació, en un context polític complex.
Justícia i Pau ha facilitat, doncs, la participació de les organitzacions locals sòcies del Kivu perquè el coneixement de la canviant realitat local i la pluralitat de les seves perspectives formin part de la campanya d’incidència europea.
Durant 2017 Justícia i Pau seguirà donant suport a entitats de la RD Congo perquè puguin continuar les recerques sobre violacions de drets humans a les zones mineres, acompanyin les persones víctimes de la violència, sensibilitzin les poblacions i pressionin les autoritats locals, nacionals i internacionals per a la garantia efectiva dels drets humans.