Quatre jornades per “plantar cara” al Mobile World Congress 2016
La setmana vinent, entre els dies 22 i 25 de febrer, Barcelona acollirà una nova edició del Mobile World Congress 2016 (MWC16).
La cita tindrà lloc al recinte de la Fira de Barcelona de l’Hospitalet de Llobregat i es convertirà en el centre d’atenció de la ciutat comtal, tant pels seus aficionats com per aquells que volen “plantar cara al MWC”.
Aquest és el lema sota el qual diverses organitzacions, moviments socials i activistes s’han coordinat per organitzar quatre jornades que qüestionen el model de consum promogut pel MCW16. La responsabilitat social respecte als #ConflictMinerals de les empreses presents al MWC16 esdevindrà un punt clau en aquestes jornades.
Cita prèvia al MWC16: el I Congrés de Sobirania Tecnològica i Jornades AntiMWC
El I Congrés de Sobirania Tecnològica serà la primera de les jornades per carregar piles abans del MWC16: se celebrarà els dies 19 i 20 de febrer a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona. Aquest esdeveniment és impulsat pel Grup Promotor per la Sobirania Tecnològica i compta amb gairebé una vintena de xerrades i taules rodones sobre diferents temàtiques, com la seguretat a la xarxa o el software lliure, entre d’altres. El congrés també donarà espai al docufòrum “Minerals de sang”, amb la presentació de Carme Altayó de la Xarxa d’Entitats per la R.D. Congo i presentarà projectes alternatius com Eticom o Guifi.net.
Paral·lelament, entre el 19 i el 21 de febrer, se celebraran les Jornades AntiMWC a l’Ateneu Llibertari de Sants. El programa, sota l’afirmació “Beneficis per als empresaris, danys per a les persones i el planeta”, compta amb diverses xerrades, debats i tallers per a “desmuntar el Mobile World Congress”, segons apunten els seus organitzadors.
Durnat el MWC16: els #ConflictMinerals al Mobile Social Congress i el Mobile Commons Congress
Arrenca el Mobile World Congress i, un dia després, el Mobile Social Congress. Organitzat per l’ONG Setem, l’esdeveniment tindrà lloc al Casinet d’Hostafrancs durant el dia 23 de febrer i serà un esdeveniment centrar en el “greu impacte social” que provoca el comerç de minerals a països com la R.D. Congo i el Sud-est asiàtic on, exposa Setem, les treballadores de moltes multinacionals que fabriquen components relacionats amb la telefonia mòbil pateixen explotació laboral i vulneracions dels drets humans.
En aquesta jornada hi haurà presentacions de Guifinet, KDE eV, Amnistia Internacional, la Xarxa d’Entitats pel Congo (de la qual és membre JiP), la Universitat Politècnica de Catalunya i Fairphone i Eticom.
L’última de les jornades alternatives al voltant del MWC16 serà el Mobile Commons Congress, que tindrà lloc el dimecres 24 de febrer al matí al Campus Nord de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)
Aquest esdeveniment comptarà amb tallers, ponències i debats sobre ell consum col·laboratiu, els drets humans, la justícia social iles deixalles electròniques entre d’altres..
L’objectiu principal d’aquesta jornada és promoure un consum alternatiu i responsable de la tecnologia per evitar els perjudicis proporcionats per l’actual sistema de consum.