Primera sentència de la UE que reconeix responsabilitat empresarial per violacions de drets humans
El 20 de juliol de 2017, el Tribunal General de la Unió Europea, organisme que s’integra dins del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, va dictar una resolució històrica: es tracta de la primera sentència que contempla la responsabilitat empresarial de dues companyies per cometre violacions de drets humans a la República Centreafricana.
La República Centreafricana viu en un context d’excessiva hostilitat a causa de les accions violentes dutes a terme per grups armats. Principalment, aquestes situacions es deuen a la rivalitat existent entre dos d’ells, els Seleka i els Antibalaka, els quals defensen les religions musulmana i cristiana respectivament, actuant amb extrema violència per tot el territori i cometent actes terribles de violacions de drets humans contra la població civil. Fins al punt que la Missió Multidimensional Integrada d’Estabilització de les Nacions Unides a la República Centreafricana va informar que només l’any 2015 es van cometre 1.278 violacions de drets humans, de les quals 1.786 persones en varen ser víctimes. Entre aquestes violacions es troben assassinats, tortures, tractes inhumans i degradants, actes de violència de gènere, etc.
En aquest context, l’activitat de les empreses en el comerç de diamants és una font important de finançament per als grups armats.
Durant el mes de maig de 2014, l’empresa Badica va exportar or i diamants procedents de les zones que estaven sota control del grup Seleka, que exigia el pagament d’impostos per al transport aeri dels diamants. A més, hi ha constància de la relació d’alguns col·leccionistes de diamants als quals subministra aquesta empresa amb comandants del grup armat.
Per altra banda, el Consell de Seguretat va presentar un informe en què assegurava que, de maig de 2013 a octubre de 2014, 140.000 quirats de diamants amb un valor de 24 milions de dòlars havien estat transportats clandestinament, dels quals 6.634 quirats podrien haver estat enviats a Kardiam, una empresa belga que comercialitza diamants provinents de l’empresa Badica.
Davant d’aquesta situació, el Consell va obrir l’any 2015 un procediment contra les empreses Badica i Kardiam per determinar si estaven recolzant aquests grups armats mitjançant l’explotació i el comerç de recursos naturals il·lícits, inclosos els diamants. Com a resultat d’aquest procediment, el Consell va veure oportú immobilitzar els capitals de les empreses, en virtut de l’aplicació del Reglament 2015/734 del Consell, de 7 de maig de 2015, d’adopció de mesures restrictives tenint en compte la situació de la República Centreafricana, i pel Reglament d’Execució 2015/1374 de la Comissió, de 7 d’agost de 2015.
Les empreses van recórrer aquesta decisió al Tribunal General de la Unió Europea argumentant que les acusacions realitzades pel Consell eren inexactes i mancades de fonament i recalcant que no provaven la seva col·laboració amb els grups armats. Així mateix, Badica i Kardiam sol·licitaven que es retirés la immobilització dels fons. No obstant això, el juliol de 2017, el Tribunal General de la Unió Europea va dictar sentència en què desestimava el recurs interposat per les empreses i ratificava la immobilització dels seus capitals.
Aquesta sentència representa un punt d’inflexió, ja que és la primera vegada que un tribunal de la Unió condemna companyies per vulneracions de la legislació internacional sobre el comerç de diamants en conflicte comeses fora del territori europeu.
Fem nostres les paraules de Tania García Sedano, Doctora en Dret de la Universitat Carlos III de Madrid:
Cal seguir la senda oberta pel Tribunal General perquè la seguretat i la pau no pertanyen a l’ordre espontani i és necessari coadjuvar a la construcció d’un ordre just amb ple respecte dels drets humans.
Laura Lao