Nou informe de Justice et Paix Butembo-Beni
Des de la Comissió Diocesana de Justice et Paix de Butembo-Beni ens envien nova informació sobre les seves activitats en el desenvolupament del nostre projecte comú “Drets? Les dones i l’explotació dels recursos naturals a l’Est de la República Democràtica del Congo”, que executen a la zona de Lubero. L’objectiu principal d’aquestes activitats és la sensibilització i la defensa dels drets i els deures dels miners i en general de totes aquelles persones que intervenen dins del sector miner.
Per a arribar a aquest objectiu, aquesta entitat segueix organitzant i liderant dues activitats fonamentals dins d’aquest territori. La primera és la continuació de les emissions de ràdio, ja que han constatat que és una activitat que té molt èxit i que és una gran ajuda per a aconseguir la finalitat de divulgació i sensibilització de la població local. Actualment aquestes emissions de ràdio tenen una rellevància especial, perquè el març del 2018 es va aprovar un nou marc legal, específicament la llei núm. 18/001, que substitueix l’anterior llei, del 2002, i que modifica el Codi Miner. Per això, és important informar la població sobre quins aspectes del Codi Miner hi han canviat i de quina manera. Amb la continuació d’aquestes emissions, doncs, s’espera una sensibilització en l’àmbit nacional, provincial i local perquè d’aquesta manera es coneguin tant els drets com els deures dels miners i totes les responsabilitats que aquests individus tenen en l’àmbit social i ambiental.
La segona activitat que està mantenint l’organització a causa del gran èxit de la iniciativa és la creació i la publicació de fulletons i cartells informatius. En aquest context, han realitzat més còpies i han seguit difonent els cartells anteriors, relatius a la importància del diàleg en favor de la correcta gestió dels recursos naturals. També han confeccionat cartells nous, aquesta vegada no només en favor del respecte als recursos naturals, sinó també en defensa dels diferents actors presents dins del sector miner. Així, els missatges que actualment s’estan divulgant són:
- La validació de les nostres mines: una premissa bàsica.
- La posada a disposició de les zones d’explotació artesanal a les cooperatives mineres: una exigència primordial.
- El respecte al Codi i als reglaments miners: una exigència per a tots.
Aquestes fitxes es difonen en francès, la llengua oficial del país, en suahili, la llengua nacional més parlada en la regió est de l’RDC, que és la més usada per la població local. D’aquesta manera, la sensibilització és més efectiva.
Per a assegurar l’efectivitat dels missatges que es volen difondre, l’entitat va organitzar una sessió d’explicació del contingut dels cartells als membres del Comitè Local per al Seguiment de les Activitats Mineres de Manguredjipa (una important zona minera de la regió) perquè aquests puguin, al seu torn, difondre els missatges a tots els membres de la comunitat.
A més, Justice et Paix de Butembo-Beni està organitzant per als pròxims 15 i 16 de novembre, la celebració d’una taula de diàleg amb la presència dels representants dels diferents sectors de la comunitat amb l’objectiu de discutir les principals problemàtiques que afecten al sector miner artesanal.
Diana Carvajal