Nou informe d’Amnistia Internacional sobre la situació que viuen els defensors dels drets
Amnistia Internacional pública el primer d’una sèrie d’informes dedicat a la situació a què s’enfronten les persones defensores dels drets humans a Hondures i Guatemala (Amèrica Llatina).
El passat dijous 1 de setembre Amnistia Internacional (AI) va presentar un informe sobre la situació que han de suportar les persones defensores dels drets humans relacionades amb la terra, el territori i el medi ambient. L’informe se centra a Hondures i Guatemala, tenint en compte que en els dos països s’ha registrat una gran quantitat d’atacs i amenaces contra els defensors del dret. L’informe posa de manifest l’augment de l’estigmatització, les amenaces, els atacs i els homicidis, i també la falta de justícia a què s’enfronten les persones i comunitats que lluiten per protegir el medi ambient enfront dels projectes a gran escala de mineria, extracció de fusta i producció d’energia hidroelèctrica.
Els defensors del dret actuen per l’avanç dels drets humans, i aquest és el motiu pel qual han continuat rebent amenaces i agressions al llarg dels anys, i fins i tot han estat assassinats. L’informe detalla conflictes entre les comunitats i empreses mineres a causa de la utilització del territori per a activitats industrials en contra de la voluntat de les comunitats afectades pels diferents projectes.
El president d’Exploracions Mineres de Guatemala, S A (EXMINGUA) considera que “els defensors dels drets són socialistes, terroristes i anàrquics, i que les empreses mineres són un blanc fàcil per a les diferents ONG que operen en el territori, on l’únic objectiu d’aquestes és aturar qualsevol desenvolupament per a Guatemala. Les empreses han d’operar moltes vegades al marge de la llei perquè les ONG amb els seus actes violents fan molt difícil complir amb la mateixa llei”.
La impunitat davant els atacs soferts per persones defensores és la regla general en tots dos països. S’ha d’investigar de forma oportuna, independent i imparcial els atacs, amenaces i agressions, i portar els perpetradors d’aquests atacs davant la justícia. La justícia ha de garantir la presumpció d’innocència, el degut procés i deixar d’utilitzar els processos penals com una forma de descoratjar, intimidar, assetjar i desarticular la mobilització social. S’ha d’eradicar l’estigmatització i deixar de catalogar els defensors del dret, per part d’algunes autoritats, com els veritables enemics de l’Estat. S’ha de fer l’esforç de reconèixer públicament la tasca legítima que duen a terme.
L’informe d’AI desenvolupa una sèrie de recomanacions a les autoritats dels dos països i les insta que duguin a terme una sèrie de reformes en matèria de protecció a persones que treballen per a la defensa dels drets en l’àmbit de la terra, el territori i el medi ambient; en la defensa dels pobles indígenes i afrodescendents, i en la defensa de l’accés a la justícia. També insta les institucions nacionals, organismes internacionals, comunitat internacional i empreses a promoure la consecució d’aquestes recomanacions.