És la Llei de Seguretat de les Preses una garantia per a les víctimes i per a la no repetició?
El passat 22 de febrer, l’Assemblea legislativa de Mines Gerais va aprovar el Projecte de Llei sobre Seguretat de Preses. Amb aquesta llei es pretén endurir la normativa respecte al plantejament, construcció i execució de les preses. Aquesta norma proposa avançar en termes de fiscalització, processos d’atorgament de les llicències, plans de desmuntatge de les preses abans de tancar-les, a més de la prohibició de construcció sota el mateix format de les mines de Mariana i Brumadinho.
Malgrat tot, hi ha diferents punts i elements que s’han d’incloure i enfortir dins d’aquesta llei perquè sigui eficaç i eficient.
Un d’ells és l’assumpte dels drets de les persones que s’han vist afectades per aquestes desgràcies mediambientals. Joceli Andrioli, militant del MAB, afirmava que “mentre les persones continuen sent víctimes, cal tenir legislació que doni compte d’això”.
Un altre element imperant que d’igual forma ha de ser clarificat és la creació de mecanismes que garanteixin els drets i seguretat de la població durant el procés de desmantellament d’aquestes infraestructures. Mecanismes que han de garantir no només la seguretat de la població, sinó que també han de mitigar la corrupció i altres estratègies utilitzades tant per empreses mineres nacionals com transnacionals per al benefici propi en detriment del benestar dels habitants on es construeixen i s’executen aquests projectes.
Aquesta bona notícia s’ha d’atribuir en bona part a l’acció del poble organitzat per exercir pressió contra les diferents branques del poder perquè aquestes actuïn de manera convergent amb els estaments normatius tant nacionals com internacionals. Aquesta organització no només s’ha vist traduïda en l’aprovació de la Llei de Seguretat de Preses, sinó que també, mitjançant la influència exercida per la societat civil en els diferents sectors, s’ha treballat per garantir la reparació integral de les víctimes de Brumadinho. Reparació integral que només s’executarà si durant aquest procés s’accionen mecanismes revestits de caràcter neutral i objectiu. “No serà la Vale qui triarà qui tindrà dret i qui no” va afirmar Andrioli.
En resum, es presenten un gran cúmul de dubtes respecte a si aquesta llei és una veritable garantia per al poble brasiler. Malgrat que és un avanç, es detecten moltes deficiències pel que fa al seu procés d’elaboració i aprovació, com la no divulgació total del text que es va aprovar i fins i tot pel que fa al termini per a la implementació de les mesures que han de ser adoptades. En aquest sentit, l’ambientalista María Tereza Corujo denunciava que “el que està succeint aquí avui és molt clar. És una estratègia dels diputats d’aquesta Cambra de fer veure que aprovaran finalment una protecció de seguretat de preses i mentint a la població, perquè no divulguen el text amb antelació perquè la gent pugui veure si tot el que està en el 5316, està en el text”.