La mineria il·legal a Colòmbia
La mineria il·legal a Colòmbia suposa un greu problema. Segons el Contolador General de la República de Colòmbia un 80% de les mines funcionen sense l’autorització de l’Estat colombià. Com que no estan regulades, aquestes actuen sense límits, produint afectes devastadors en la població local i en el medi ambient.
El consum d’aigua contaminada està provocant un genocidi de la població.
Francia Márquez, líder de la mobilització de les comunitats afrodescendents de Colòmbia contra l’extractivisme miner, ha guanyat el Premi Goldman 2018 (un premi atorgat a defensors i defensores del medi ambient considerat el Nobel mediambiental) per la seva feina contra la mineria il·legal a la regió del Pacífic de Colòmbia. La defensora denuncia que la mineria il·legal i descontrolada ja fa molt temps que actua impunement al país i que el govern no ha ofert ajuda a la població afectada ni respon a les seves demandes.
Les mines d’or excavades a la zona contaminen les ciutats del voltant, però també els rius del país. Márquez denuncia que els rius que neixen a la zona, uns 80, estan contaminats de mercuri i el consum d’aquesta aigua està produint un genocidi de la població.
A més de la contaminació, també remarca les amenaces que rep la població per abandonar el seu territori a causa de l’explotació minera i de les lluites armades pel control del territori i els seus recursos naturals. Aquestes lluites de guerrilles han comportat l’assassinat de líders socials i la criminalització de les associacions locals.
Ja el 2014, acompanyada de 80 dones, Francia Márquez va protagonitzar una marxa des de La Toma, la seva localitat natal, fins a Bogotà coneguda com “La marcha de los turbantes”. Allà van ocupar la seu del Ministeri d’Interior per sol·licitar protecció al seu govern per a elles i per a la seva comunitat. Aquest esdeveniment va obligar a l’activista a abandonar el seu territori, amenaçada per les guerrilles.
La guanyadora del Goldman 2018 considera que la inacció del govern a la zona respon a la discriminació que pateix la població descendent dels esclaus africans al país. Segons la llei, la comunitat afrocolombiana té dret a ser consultada sobre les concessions que es donen en el seu territori. Si bé és cert que, gràcies a les consultes, algunes mines no van rebre autorització legal, la majoria de concessions no han estat sotmeses prèviament a la decisió de la població.
Márquez, a més d’una important activista i defensora dels drets de les persones i de la terra, també ha estat representant política en l’àmbit regional. Va encapçalar la llista nacional d’una candidatura afrocolombiana que, tot i que no va obtenir representació, va suposar un punt d’inflexió per a la consolidació de la comunitat en l’àmbit polític. També cal destacar el seu paper mediador entre el govern i les FARC, les quals eren fortes en el territori natal de Márquez, el Cauca.
Márquez apunta que el govern no aturarà la mineria per por que les empreses demandin a l’Estat i considera aquest premi com una alerta al govern colombià per remarcar la importància de la seva lluita.