Justícia i Pau participa en una missió internacional sobre drets humans a Guatemala
A la zona del Petén de Guatemala, fa anys, el govern hi va promoure el trasllat de comunitats per poblar el territori. Altres comunitats hi van anar a parar a causa de la guerra que va patir el país durant més de trenta anys. Posteriorment, el govern de Guatemala va declarar la zona d’especial protecció mediambiental i, com a conseqüència, ara vol expulsar totes les comunitats que hi viuen, acusant-les de delicte d’usurpació. El govern no admet diàleg ni escolta les propostes per part de les comunitats d’elaborar projectes de respecte al medi ambient. Per altra banda, ha permès l’entrada a empreses d’extracció petroliera.
A causa d’aquests decrets d’expulsió, actualment més de 400 persones viuen en territori de ningú, en unes condicions infrahumanes. Són persones i famílies a les que han destruït les seves cases i possessions. Si el govern guatemalenc tira endavant els seus plans, aquests poden afectar directament a més de 60.000 persones i crear un precedent per actuar de la mateixa manera en altres zones.
Davant d’aquests fets i de l’organització de les comunitats afectades, es va crear una comissió de valoració de la vulneració dels drets humans a la qual van convidar la Núria Carulla com observadora internacional.
El dia 19 de maig al matí es van reunir el president de la comissió internacional de juristes, el Sr. Ramon Cadena, la Sra. Marie Berger, advocada suïssa de la Comissió de Drets Humans de Ginebra i la Núria Carulla, per escoltar la situació que pateixen les comunitats i anar elaborant l’informe que es presentarà en roda de premsa aquest divendres dia 23.