Investigació de la comissió diocesana de Justice et Paix de Butembo-Beni (RDC)
La campanya #ConflictMinerals col·labora amb tres entitats de la RDC amb l’objectiu de finançar projectes de diferent naturalesa orientats a la defensa dels drets dels col·lectius més vulnerables de la població congolesa.
Una de les entitats amb qui col·laborem, la Comissió Diocesana de Justice et Paix de Butembo-Beni, a l’est de la República Democràtica del Congo, ens ha fet arribar els resultats de la seva primera investigació sobre el terreny en el marc del projecte. Es tracta d’un estudi sobre el nivell de coneixement que tenen els miners artesanals sobre la legislació del sector miner, els drets que aquestes normatives els reconeixen, les seves condicions de treball, etc. Compartim amb vosaltres els resultats, que són fruit de diferents reunions amb responsables de tres cooperatives i entrevistes a 45 miners de quatre mines diferents i els seus caps.
Dels enquestats, tots els que afirmaven conèixer l’existència d’un cos legal que regula l’activitat minera a la RDC, n’havien sentit parlar per la ràdio o a través dels responsables de les cooperatives amb qui treballen, però cap d’ells en coneixia el contingut.
La ràdio local és una eina molt útil per a la gent de la zona, ja que és el mitjà que més utilitzen per a informar-se i el qual els mereix
confiança. És per això que Justice et Paix, entre altres activitats que duu a terme amb la nostra col·laboració, realitza periòdicament emissions radiofòniques a través de la ràdio local i en la llengua local mitjançant les quals divulga els textos legals i internacionals que regulen l’activitat minera del país amb l’objectiu que els miners i altres actors de l’activitat minera coneguin no només l’existència de les normatives, sinó els seus continguts i els drets que els emparen.
Una altra dada que es va recopilar amb aquest estudi va ser el desconeixement per part dels miners dels impostos legalment establerts per a l’exercici de la seva activitat. Sovint, els serveis estatals negocien els preus dels impostos a pagar, de manera que un miner mai sap quina quantitat haurà de pagar cada vegada, perquè no hi ha cap document que ho certifiqui. Davant d’aquest problema, l’entitat s’ha posat a treballar amb l’objectiu de formar els treballadors de les mines sobre coneixements fiscals i tributaris bàsics. Aquesta és una tasca que li correspondria als serveis estatals, ja que una part d’aquests impostos hauria d’anar destinada a formació, però en la pràctica aquesta formació és inexistent.
Així mateix, s’ha detectat que és molt necessari potenciar el treball de les cooperatives, que són agrupacions autònomes de miners que voluntàriament s’associen per facilitar la seva feina, tot i que estar associat a una cooperativa és obligatori per a poder exercir. L’estudi ha fet palès que molts dels enquestats no tenien clar a quina cooperativa estan associats, i també ha evidenciat la inactivitat de les cooperatives per complir les seves funcions, tant per manca de coneixements dels seus responsables com per manca de recursos.
Amb aquesta investigació, Justice et Paix arriba a la conclusió que el sector miner de les zones estudiades pateix les següents limitacions:
- Inassistència per part dels serveis estatals
- Desconeixement dels mecanismes legals relacionats amb el sector miner
- Dificultats en l’accés a assistència mèdica i a aigua potable
- Manca d’eines de treball suficients
- Alt risc d’accidents laborals
- Repressió en cas d’incompliment
Davant d’aquestes conclusions, l’entitat es proposa principalment elevar el coneixement i la formació dels treballadors per tal que puguin fer valer els seus drets i identifiquin els deures dels serveis estatals, així com fer incidència política amb els serveis estatals per a millorar les condicions de treball i l’accés a eines de treball i aigua potable suficient, tot això considerant el paper de la dona en l’explotació dels recursos naturals com una qüestió transversal.