Justícia i Pau signa una guia de recomanacions per complir la regulació de la UE sobre els #ConflictMinerals
Justícia i Pau, juntament amb EurAC i més de 15 entitats de la societat civil, han signat l’“Advice Note to Companies, Member States, and the European Commission”, un document en el qual es recorden les obligacions de la nova regulació de la UE respecte als minerals 3TG (or, tungstè, tàntal i estany) extrets de zones d’alt risc o de conflicte. Alhora, el document en qüestió proposa mesures de control en la cadena de subministrament d’aquests minerals que poden dur a terme tant les empreses importadores, com els estats membres de la UE o la mateixa Comissió Europea per acomplir la nova regulació.
El 8 de juny de 2017 va entrar en vigor el Reglament de la UE sobre la deguda diligència en cadenes de subministrament de minerals. El seu objectiu és interrompre els vincles entre els conflictes, els abusos dels drets humans i el comerç mundial de minerals, requerint les empreses importadores de minerals i metalls 3TG a la UE de qualsevol part del món a fer-ho de forma responsable.
Tot i que la majoria d’exigències del Reglament no entraran en vigor fins a l’1 de gener de 2021, la Comissió ha encoratjat a totes les empreses a començar a aplicar mesures de diligència deguda en les seves cadenes de subministrament abans d’aquesta data. Algunes de les obligacions del Reglament relatives als Estats membres i la Comissió, però, ja han entrat en vigor. Les pràctiques requerides pel Reglament no són noves, i són coherents amb les normes per a una conducta empresarial responsable que la UE recolza i encoratja des d’almenys 2011.
Aquest llistat de mesures proposades, que tampoc pretén ser exhaustiu, pren com a base la Guia de l’OCDE i suggereix accions com les següents:
- Que les empreses importadores recullin una àmplia gamma d’informació al voltant dels seus proveïdors seguint les pautes que estableix l’OCDE. Aquesta informació hauria de ser pública, incloent-hi documents de recerca governamentals, de la societat civil, organitzacions internacionals i indústria.
- Que els estats membres de la UE acordin un conjunt de criteris per determinar si una empresa o una cadena de subministrament dels 3TG és o no d’alt risc i si, per tant, ha de ser revisada periòdicament a demanda de la Comissió Europea.
- Que la Comissió Europea inclogui en el seu pròxim informe un llistat d’eines i d’informació per a les empreses, per tal que aquestes puguin determinar si l’àrea d’on s’extreuen els minerals que utilitzen és o no una àrea de conflicte o alt risc.
Aquestes són només algunes de les mesures que es proposen en aquest document. Des de Justícia i Pau seguirem treballant perquè tant institucions com empreses acompleixin la regulació aprovada per la Unió Europea per tal de no alimentar, amb el comerç de minerals, el conflicte a països com la República Democràtica del Congo.
Miquel Caum Julio