Els projectes de les nostres entitats amigues a l’RDC
Des de Justícia i Pau, juntament amb La Bretxa i Solidaritat Castelldefels Kasando, col·laborem amb tres entitats de l’RDC perquè duguin a terme projectes de sensibilització entre la població de la regió del Kivu Nord.
Compartim un resum de les últimes notícies que ens han fet arribar.
Aquest projecte s’està duent a terme en un context d’inestabilitat socioeconòmica.
GADHOP, el Groupe d’Associations de Défense des Droits de l’Homme et de la Paix, comunica que aquest projecte s’està duent a terme en un context d’inestabilitat socioeconòmica a causa de la situació política que s’està vivint a tota la República Democràtica del Congo: hi ha institucions que ja no es troben en el seu mandat i s’hi han mantingut per la força; l’exèrcit no s’ocupa adequadament de la defensa del territori nacional als pobles de les zones mineres; els militars i la policia imposen impostos il·legals a la població que viu de l’extracció dels minerals (miners, comerciants, etc.). A més, hi ha un problema de corrupció estructural, ja que alguns funcionaris públics es dediquen al comerç de begudes alcohòliques prohibides a les mines. A aquesta situació s’hi suma la presència de grups armats a les mines i als voltants, que també imposen comissions i taxes il·legals a la població local.
En aquest context, Justice et Paix de Butembo/Beni, GADHOP i Femmes Juristes duen a terme els seus projectes de sensibilització de la població, incidència en els estaments polítics i altres autoritats, i defensa i representació dels drets dels sectors més vulnerables, com dones i infants.
En el període de gener a juliol, l’equip de la Comissió Diocesana de Justice et Paix de Butembo i Beni ha dut a terme dues activitats principals que han donat molt bons resultats.
Per una banda, han emès setmanalment programes de ràdio de prop d’una hora de durada per formar sobre les disposicions del codi miner i altres regulacions relacionades amb l’extracció de minerals. La ràdio és el mitjà de comunicació més utilitzat per la població local per mantenir-se informada, per la qual cosa és la manera ideal de fer difusió de les notícies i els missatges que es volen transmetre. En l’última enquesta d’avaluació que varen realitzar, més del 93% dels enquestats escoltava el programa de ràdio setmanal de Justice et Paix.
Per l’altra banda, l’organització ha dut a terme diferents sessions de sensibilització sobre quins drets i quins deures s’han de respectar a les mines. A l’efecte, es van dissenyar i imprimir 1.200 pòsters informatius que han anat col·locant a diferents punts clau de les zones mineres: centres de salut, escoles i instituts, esglésies, etc. Concretament, es treballaven tres temàtiques:
- En contra de la presència de dones embarassades i el treball infantil a les mines;
- A favor de l’establiment d’una taula de diàleg amb presència de tots els actors intervinents en l’activitat minera per a la correcta gestió dels recursos naturals;
- La “bona gestió” dels recursos naturals contribueix al desenvolupament de l’entorn.
Aquest espai de diàleg, en forma de taula rodona, que comptarà amb representació dels miners, els comerciants i transportistes de minerals, representants dels serveis estatals implicats en el sector miner i membres de Comitès Locals per al seguiment de les activitats mineres, es durà a terme al llarg del quart trimestre de l’any.
GADHOP també duu a terme activitats de sensibilització. En el seu cas, s’adrecen als diferents actors de la societat civil per explicar les diferents iniciatives de traçabilitat que s’han establert per regular el sector miner, caracteritzat històricament per ser fraudulent i promoure enfrontaments armats i comerç il·legal. D’aquesta manera, les sessions aborden la història recent dels conflictes sobre els minerals a l’RDC; els avenços dissenyats i implementats en el procés de traçabilitat pel govern congolès amb el suport de la comunitat internacional; els serveis i els actors implicats en aquesta traçabilitat; el paper de la societat civil en el control de les violacions en relació amb els textos legals vigents.
L’objectiu és que els participants, després de rebre les formacions, comprenguin el procés de traçabilitat dels minerals i així prenguin més consciència dels textos que regulen l’activitat minera de la zona.
GADHOP, a més, està preparant un peça audiovisual sobre el frau que hi ha en els mecanismes de traçabilitat dels minerals, des que surten de les mines fins que són comercialitzats.
Per últim, el projecte de Femmes Juristes pour les Droits de la Femme et de l’Enfant (FJDF) es caracteritza per dues activitats principals: per una banda, duu a terme un projecte de microcrèdits per fomentar l’emprenedoria entre les dones i ajudar-les a buscar mitjans de vida alternatius a la prostitució i a la vida al voltant i en dependència a la mina. En el marc del projecte, han concedit crèdits a 25 persones per valor de 941.000 francs congolesos (aproximadament 500 €).
L’altra tasca que duen a terme és l’orientació, acompanyament i defensa jurídica i judicial a dones, adolescents i infants que han patit agressions sexuals. En aquest temps, s’han acompanyat un total de 23 casos.
Fins al desembre de 2018, seguirem col·laborant amb aquestes tres entitats en els seus diferents projectes, i compartint els seus resultats.