De la intel·ligència al contrasentit: l’impacte mundial de 10 anys de telèfons intel·ligents
Greenpeace ha elaborat l’informe “From smart to senseless: the global impact of 10 years of smartphones” sobre els 10 anys d’impacte global dels telèfons intel·ligents, en el qual, des de la perspectiva de la sostenibilitat, analitza la situació actual i defineix reptes.
Des de fa 10 anys la tecnologia ha canviat la vida de les persones i cada cop té més protagonisme i funcionalitat en el seu dia a dia. Això porta a un creixement important de la producció de telèfons mòbils, arribant a 7 mil milions. Aquesta producció té impactes ambientals i humans negatius, que fan que sigui una necessitat canviar cap a un nou model de negoci més sostenible.
Hi ha una part dels compradors que adquireixen el telèfon mòbil per primer cop, però el 78% dels compradors ho fan per millorar les funcions del seu mòbil, basant així el negoci actual en la substitució dels dispositius amb una mitjana de menys de dos anys.
Impactes ambientals
60 dels elements necessaris per produir aparells electrònics procedeixen d’operacions mineres, on hi ha un risc elevat per als propis miners. Abastir la indústria a aquest ritme perjudica la Terra i provoca l’esgotament d’alguns d’aquests elements.
A més, no hi ha facilitats per reciclar el material i la producció d’aparells mòbils consumeix molta energia i emet CO2, perjudicial per al planeta, sobretot a Àsia. Apple és l’únic fabricant que s’ha compromès a fer una cadena de subministrament renovable.
Aquest procés no és gaire intel·ligent; hi ha investigadors de la universitat British Columbia de Canadà que han trobat maneres d’aconseguir coure a través de les anomenades e-waste (deixalles electròniques).
Impactes humans
Els impactes humans que es produeixen en el procés de la fabricació d’aparells electrònics són molts i negatius. A la República Democràtica del Congo les condicions de les mines d’extracció són molt greus: hi ha informes que denuncien que els miners artesans de cobalt caven en el subsòl sense mapes o equips de seguretat i s’enfronten al risc d’asfíxia o de quedar-se atrapats. Per altra banda, a Corea del Sud les persones que treballen en la producció es veuen afectades pels químics perillosos que s’utilitzen i a llarg termini els causa càncers i altres malalties relacionades.
D’aquestes conseqüències, tot i la gravetat, no se’n coneixen xifres concretes: no hi ha serveis sanitaris mínims a la República Democràtica del Congo que puguin comptabilitzar-ho i els símptomes que pateixen els treballadors de Corea del Sud surten a posteriori de l’exposició.
Nou Model Circular
Els consumidors cada cop es mostren més preocupats davant els impactes negatius que està tenint el model actual i volen productes més sostenibles i duradors.
S’aposta per una producció circular basada en allargar la vida útil dels aparells, reutilitzar els seus components i parts i reprocessar la resta de materials per a la fabricació de nous. A més, cal dissenyar telèfons mòbils que siguin més senzills per tal de poder-ne reparar les parts i eliminar els químics perillosos de les seves composicions. Les marques haurien d’exigir als proveïdors que notifiquin les emissions del gasos d’efecte hivernacle que es produeixen i estableixin com a objectiu consumir energia renovable, tant a les oficines com a la cadena de subministrament.
Així doncs, el repte és canviar a un model de producció més lent, net i amb un cicle tancat, impulsat per l’energia renovable.