Crònica de la presentació de l’informe final de la investigació #ConflictMinerals
Dijous passat, dia 28 de març, vàrem presentar l’informe final de la investigació #ConflictMinerals, que actualitza l’estat de l’extracció i el comerç de minerals a la regió de Lubero (RDC) sota el títol “Lubero information channel. Baseline evaluation and recommendations for engagement in the Lubero territory” (Canal d’informació de Lubero. Estudi de línia de base i recomanacions per a l’empoderament dels col·lectius vulnerables en el territori de Lubero).
L’acte es va dur a terme a la seu de Justice et Paix de Bèlgica, i va comptar amb la presència de més d’una vintena de persones, representats d’organitzacions i altres institucions especialitzades en l’extracció, el comerç internacional de minerals i els drets humans. Entre altres, hi havia representants de les següents organitzacions:
- IPIS (International Peace Information Service)
- Confederation of Christian Trade Unions
- AEFJN (Africa Europe Faith and Justice Network)
- EurAc
- COMECE (Commission of the Bishops’ Conferences of the European Union)
- JESC (Jesuit European Social Center)
A més, vam comptar amb la presència de Sergio Piazzardi, membre de la Direcció General per la Cooperació Internacional i el Desenvolupament de la Comissió Europea, d’un representant de Loncor, una empresa minera que ha estat present en el territori de Lubero, i d’un treballador congolès de Justice et Paix de Bèlgica, natural de Bukavu (la capital del Kivu Sud).
Per tant, a la sala hi havia representació de gran part dels actors que participen o es veuen afectats per la realitat dels #ConflictMinerals: la població local, la societat civil organitzada, el sector privat i membres d’institucions europees.
D’aquesta manera, després de la presentació per part de Justícia i Pau de Barcelona i de BetterChain (empresa que ha desenvolupat la investigació) sobre els objectius, metodologia i recomanacions de la recerca, es va obrir un debat molt enriquidor que va permetre integrar tots els punts de vista d’una mateixa realitat. Tots els sectors vam estar d’acord en que cal treballar per potenciar el sector de la mineria artesanal, especialment per aconseguir que sigui un motor econòmic i social que contribueixi al desenvolupament local de la comunitat en tots els aspectes.
Aquesta recerca aporta informació actualitzada sobre la zona de Lubero, de la qual es tenen molt poques dades, i per això les persones assistents van valorar positivament els seus continguts i resultats.
Concretament, el Sr. Piazzardi va anunciar que els tindria molt en compte de cara a la seva participació a l’European Partnership for Responsible Minerals, una iniciativa que agrupa diferents grups interessats (sector privat, institucions, organitzacions de la societat civil, etc.) que treballa en favor de l’adopció de pràctiques de mineria responsable en zones de conflicte.
Així mateix, l’informe serà difós i utilitzat en les properes jornades de treball coorganitzades per Justice et Paix de Bèlgica, que tindran lloc a finals d’abril, i que comptaran amb la presència i participació de membres del Parlament Europeu, així com d’activistes provinents de l’RDC, Colòmbia i Myanmar.
Podeu accedir a l’informe final complet en anglès fent clic aquí.
Podeu accedir al resum executiu en anglès fent clic aquí.
Podeu accedir al resum executiu en castellà fent clic aquí.