Els #ConflictMinerals, ara a Myanmar
Els #ConflictMinerals tornen a ser portada, però aquest cop no es tracta ni de l’Àfrica ni de l’Equador sinó de la república de Myanmar, antigament coneguda com a Birmània. El país es troba en fase d’expansió i un dels seus pilars és la mineria, que actualment compta amb unes infraestructures obsoletes pel nivell de creixement de la seva economia. La nova ruta econòmica i la retirada de sancions dels EUA ha permès que el país s’obri a la inversió estrangera i per tant, que l’explotació de mines creixi.
Amnistia Internacional ha presentat un informe en el qual s’explica la situació que pateixen els indígenes del nord-oest del país, a menys de 200 km de l’antiga capital, Mandalay. Actualment la companyia xinesa “Wanbao Mining” està duent a terme, amb el vistiplau del govern del país, l’explotació de les mines de Monywa. En el moment de l’ampliació del territori d’extracció, molta part coincidia amb terrenys de pagesos locals; el govern, en contra de la voluntat de la població i amb molts interessos ocults, va forçar els pobles a migrar o simplement va permetre que es comencés a excavar en els terrenys dels camperols, traient-los la seva principal font d’ingressos.
A més, la poca legislació existent ha permès a les companyies iniciar l’extracció dels minerals fent cas omís al possible impacte al medi ambient que les seves activitats genera. Poblacions del voltant han denunciat que pateixen problemes respiratoris, als ulls i a la pell a causa de materials com l’àcid sulfúric, molt contaminants però necessaris per a dur a terme l’activitat.
La falta de mesures mediambientals ha derivat en l’abocament de materials perillosos a les aigües subterrànies i als rius, a més de provocar danys a la flora i fauna en l’extracció del metall. Els nadius han hagut de treballar manualment en la neteja de la zona després del pas de l’activitat minera.
Tanmateix, el govern ha mostrat una actitud passiva davant el perjudici que causen aquestes empreses a la població local. Fins i tot ha anat més enllà, castigant els ciutadans que no accepten aquesta situació amb la seva detenció i promulgant noves lleis que la legitimen. Exemple d’això va ser la protesta pacífica dels camperols, l’any 2014, davant l’entrada de la mina. En conseqüència, van ser detinguts, reprimits i apallissats.
Justícia i Pau, en la seva tasca de promoció i difusió del respecte als drets humans, posa el focus d’atenció i l’alarma, en aquest cas, en l’impacte que té l’extracció de minerals per part de les grans empreses en el medi ambient i en les condicions de vida de la població de Myanmar.
Document d’amnistia internacional: Mountain of trouble (en anglés)