“Estan expulsant la població local i no els importa”
Els #ConflictMinerals no es situen només a les regions més empobrides del món, sinó que afecten arreu, indiscriminadament. En aquest cas es tracta del carbó, que està desplaçant centenars de persones a Austràlia i a més està perjudicant el medi ambient de la zona.
La regió de Nova Gal·les del Sud té una gran tradició d’agricultura i de conreu que ha estat present gairebé des dels seus inicis. Ara, la regió s’està transformant en una zona que ha canviat els camps per mines de carbó, fent d’Austràlia un dels països exportadors número u d’aquest material. Es tracta de mines l’explotació de les quals exigeix el desplaçament de la població de la zona, com la senyora Wendy Bowman, una dona de 83 anys que ha mantingut la guerra contra diverses corporacions de la indústria del carbó des de fa anys.
Wendy Bowman és de les poques residents de Camberwell, un poble que ha passat d’estar rodejat de camps a estar-ho de mines de carbó, entre les quals es troba la mina explotada per l’empresa xinesa Yancoal. Aquesta empresa ha aconseguit la majoria del terreny per a la seva explotació mitjançant l’oferta de grans sumes de diners als habitants de la zona per poder-los desplaçar del seu poble de naixement cap a les àrees urbanes per poder foradar els terrenys. No obstant això, amb la senyora Bowman l’empresa ha ensopegat en un escull: fa set anys, quan es van iniciar les negociacions amb la població per comprar els seus terrenys, ella va dir prou, va refusar ofertes de milions de dòlars i va plantar cara a les explotadores, contra les que fa anys que està en judici.
Fa més de 30 anys que les companyies van descobrir grans quantitats de carbó en la zona i des de llavors no han parat de comprar i comprar terrenys. Ara, la pols de les mines cobreix les cases del voltant i els animals i plantacions es veuen afectats per l’activitat minera perjudicial per a tot ésser viu.
Les mines de carbó solen ser a aire descobert, més barates i més contaminants, ja que desprenen més pols i residus que les soterrades i a més s’ha de foradar més i més agressivament. De fet, Wendy explica a “The Guardian” que ben d’hora al matí, “es pot apreciar una boira de pols marró que es queda estancada a la vall, pujant i baixant”, i afecta la totalitat de les 190 hectàrees de la seva finca situada a 200 km al nord de Sydney.
La postura i la lluita d’aquesta dona han fet d’ella una ferma activista, i aquest activisme l’ha dut a guanyar el premi Goldman 2017, considerat el “Nobel Verd”, que s’atorga anualment a sis persones de cada àrea geogràfica del planeta com a reconeixement per tasques com la que Bowman duu a terme.
Més informació:
http://www.theherald.com.au/story/4614818/wendy-bowman-wins-global-award/#slide=2