23 de desembre, eleccions a la República Democràtica del Congo
El pròxim 23 de desembre està previst que es realitzin les eleccions presidencials a la República Democràtica del Congo. Aquestes eleccions arriben després de l’acord de Sant Silvestre i dos anys després de la fi del mandat –sense possibilitat de renovació segons la Constitució del país- del president Joseph Kabila. L’any 2016, Kabila va justificar l’ajornament de les eleccions al·legant una situació de guerra al país, però –d’acord amb el que manifesten diverses organitzacions de la societat civil- en el fons va ser la manca de voluntat i el pronòstic d’uns resultats desfavorables el que va dur a Kabila a no convocar eleccions en el termini legalment fixat.
Aquesta negativa a convocar eleccions ha produït reaccions de protesta per part de col·lectius que demanen la celebració d’uns comicis justos. Aquestes reaccions van provocar respostes violentes per part de les forces de seguretat de l’estat, incloent-hi detencions arbitràries i males praxis policials. Per la seva banda, cap partit de l’oposició sembla plantejar – en l’àmbit teòric o pràctic- canvis substancials a l’RDC, tot i les seves propostes inicials.
L’Església té un paper molt rellevant en la societat congolesa, és per això que el passat 22 de novembre la Conferència Episcopal Nacional del Congo (CENCO) va fer públic un comunicat on fa referència a la situació en què es troba al país davant l’imminent inici de la campanya electoral.
Des de la CENCO veuen al govern de Kabila determinat a realitzar les eleccions en la data prevista tot i que hi ha algunes incerteses que fan perillar la imparcialitat del procés. Una de les incerteses respecte a la celebració d’unes eleccions justes la protagonitza una màquina per a realitzar les votacions (machine à voter) que el president Kabila vol implementar per aquests comicis.
Respecte a aquest mètode de vot, ni la CENCO ni la societat civil tenen gaire confiança en l’ús d’aquest aparell que popularment s’ha batejat com a machine à voler (màquina de robar) i es pronostica que dificultarà la votació de la població analfabeta i a les zones on el subministrament elèctric és irregular. Alhora, cal remarcar que aquestes màquines encara no han arribat a tots els punts de votació del país, fet que sembla indicar de cara a les eleccions que no a tots els col·legis electorals hi haurà màquines o algú que les sàpiga utilitzar correctament.
En el mateix comunicat, la CENCO denuncia l’incompliment de l’Acord de Sant Silvestre en referència a la llibertat política i de manifestació, ja que els opositors continuen veient-se obligats a exiliar-se. Al mateix temps, els bisbes constaten que hi ha hagut una forta repressió per acabar amb les manifestacions de descontentament, i que el lliure accés a la informació continua sent parcial.
Igualment, la campanya electoral es troba greument afectada per la intromissió dels poders públics de l’estat, mitjans de comunicació i treballadors públics, que es mostren contraris a permetre un lliure debat tot defensant una sola força política. Aquesta parcialitat que sorgeix de dins l’administració política dificulta la pluralitat i la competència igualitària entre tots els partits.
Davant la violència constant a diferents zones del territori congolès, la mateixa CENCO demana un reforç de protecció en les zones on es dona una inseguretat que sembla planificada i que aboca a la “balcanització” del país. Una d’aquestes zones -segurament la més afectada- és la ciutat i el territori de Beni on a més, part de la població s’ha vist afectada pel brot d’una epidèmia d’Ebola. D’altra banda, els bisbes congolesos remarquen que si els grups armats que controlen el territori no són controlats durant el període electoral, els habitants de les zones conflictives no podran realitzar el dret a vot lliurement i pacífica.
Des de la mateixa CENCO també demanen la unitat del país, la integritat del territori nacional, justícia, pau i millora de les condicions de vida, així com la celebració d’unes eleccions netes i justes perquè la població pugui canviar el govern.
Recomanen a la població d’acatar el mandat que surti de les eleccions. Aconsellen votar a aquells candidats que defensin al país i el bé comú, siguin honestos i no siguin corruptes. Alhora, la CENCO ha remarcat que no dóna suport a cap candidat concret, mantenint-se neutral en aquest aspecte.
D’altra banda, convé assenyalar que els bisbes de la CENCO no són els únics en pronunciar-se per la celebració d’unes eleccions justes aquest 23 de desembre. Des de diferents associacions, moviments i organitzacions com Justice et Paix de Butembo, amb qui col·laborem en la campanya, també s’està instant a anar a votar si finalment s’obren els col·legis electorals.
Finalment, cal tenir en compte que un dels col·lectius sobre qui –des de les organitzacions de la societat civil- s’està incidint més per induir a la seva participació en les eleccions són les dones, ja que aquestes tenen por de les represàlies a les quals se les pugui sotmetre per exercir el seu dret a vot. En aquest sentit, les nostres companyes Femmes Juristes treballen incansablement per la formació, empoderament i autonomització de la dona congolesa.