Continuen les vulneracions de drets humans a persones defensores a la RDC
La situació política i social que travessa la RDC segueix deixant notícies que mereixen l’atenció i la tasca del nostre equip de voluntaris redactors de cartes de denúncia de vulneració de drets humans al món.
Les denúncies de l’Observatori per a la Protecció dels Defensors de Drets Humans, una aliança de la FIDH i l’Organització Mundial contra la Tortura (OMCT) intervenen en la següent situació a la RDC, amb l’objectiu de denunciar, aclarir i jutjar els responsables dels assassinats perpetrats recentment a la República Democràtica del Congo. I demanen a les autoritats una investigació urgent i exhaustiva, sense demora, independent, eficaç i rigorosa, imparcial i transparent per poder portar als tribunals a l’autor o autors dels crims comesos, i que recaiguin les sancions penals i civils que corresponguin.
Informacions rebudes per organitzacions sobre el terreny comuniquen que el 28 de febrer de 2018, el senyor Rossy Mukendi Tshimanga va ser assassinat per agents de policia, que van obrir foc als manifestants de dins i fora de la parròquia de Sant Benoît de Lemba a Kinshasa, mentre participaven en una marxa pacífica organitzada pel Comitè Laic de Coordinació (CLC) demanant l’aplicació de l’acord de Sant Silvestre, amb la signatura del qual les autoritats es van comprometre a convocar eleccions abans de desembre de 2017. La policia va disparar al senyor Mukendi i a altres manifestants i va usar gas lacrimogen contra els concentrats, incloent l’hospital parroquial i la maternitat, on es trobaven dones i nounats.
El president Kabila, amb el segon mandat ja complert, es resisteix a convocar eleccions, i està postergant els comicis de forma irregular. Les organitzacions denunciants, entre les que es troba Justícia i Pau, recorden amb preocupació que el procediment utilitzat pel govern per reprimir la població i organitzacions defensores de drets humans comença a ser habitual.
El procediment utilitzat pel govern per reprimir la població i organitzacions defensores de drets humans comença a ser habitual.
Rossy Mukendi és el fundador del “Collectif 2016“, moviment ciutadà amb seu a Kinshasa que té per objectiu la contribució a l’organització efectiva d’unes eleccions lliures i democràtiques d’acord amb la constitució del país, la llibertat d’associació i d’expressió a través de la sensibilització pública i manifestacions pacífiques. El defensor va participar en diverses activitats incidint en la defensa d’aquests drets, en col·laboració amb l’Associació Congolesa d’Accés a la Justícia (ACAJ) i altres moviments ciutadans.
Segons la informació rebuda, les autoritats congoleses van vulnerar sistemàticament els drets del senyor Mukendi amb arrestos, detencions per marxes pacífiques, presó incomunicada en camp militar de Kokolo, tortures, amenaces de mort i maltractaments de tot tipus per obligar-lo a posar fi al seu compromís cívic. L’Observatori ha documentat, des 2017, un patró sistemàtic de detencions, criminalització i assetjaments de les autoritats congoleses contra els defensors dels drets humans que participen en actes per a la implantació de l’acord de Sant Silvestre i als membres de moviments com LUCHA, Fimbi i Compte a Rebours.
La reflexió d’aquest article ens dóna una mostra de la difícil situació política en què es troben els habitants d’aquest país, especialment per a les persones defensores dels drets humans.
Per això, Justícia i Pau, a través del seu equip de redacció de cartes, insta les autoritats congoleses a garantir i respectar els drets humans, complir amb les disposicions de la Declaració sobre defensors de drets humans, aprovada per l’Assemblea General de Nacions Unides el 1998, i a respectar i garantir especialment els drets de manifestació i reunió pacífica a la llibertat d’expressió, tal com preveu la constitució congolesa i els tractats internacionals dels quals la RDC forma part.
Podeu llegir la carta enviada a les autoritats congoleses aquí.
Joaquín Fresnedoso