La cara oculta del Mobile World Congress
A Barcelona, cada any, es citen les grans empreses i les grans estrelles de la megaindústria de la telefonia mòbil al Mobile World Congress, on s’hi presenten els últims avenços de la tecnologia.
Barcelona es converteix, durant aquest esdeveniment, en la capital mundial de la informació tecnològica d’última generació, però també la de la màxima desinformació de la realitat: una de les guerres més mortíferes de la història, generada pels anomenats minerals de conflicte.
La periodista Gemma Parellada, especialitzada en Àfrica i reportera al continent, el passat mes de setembre va realitzar un reportatge, produït gràcies al suport de l’ACCD, que versa sobre la constant situació de vulneració dels Drets Humans que es dona a les mines de la R.D. del Congo, les encarregades d’abastir els productes del MWC.
Al llarg d’aquest documental, persones expertes, com diputats del Parlament Europeu i professors d’universitats de Barcelona, posen de relleu la passivitat que les empreses tecnològiques adopten davant les denúncies reiterades sobre les condicions en les que s’obtenen els minerals utilitzats per als seus productes.
Els consumidors finals no tenim informació sobre quin és l’origen dels aparells que adquirim, perquè la majoria de grans empreses no revelen la procedència dels components amb els que treballen. És pràcticament impossible seguir la cadena fins al seu inici, ja que es tracta d’un mercat absolutament opac.
Els intents de legislar i regular aquesta situació per part dels organismes públics estan sent lents i febles: Europa, actualment, no obliga a les empreses a rendir comptes sobre l’origen dels materials que utilitzen, només els ho recomana.