La guerra pels minerals maleïts
Reportatge de Gemma Parellada
Diari ARA, Dossier Planeta
14 de novembre 2015
El dissabte 14 de novembre el Diari ARA va publicar un reportatge sobre els minerals de conflicte al seu dossier dels caps de setmana “Planeta”. La publicació de vuit pàgines exposa dues problemàtiques a l’Àfrica de la mà de Gemma Parellada, periodista especialitzada en el continent, i que amb el suport de Justícia i Pau i de la Xarxa DevReporter va desplaçar-se a la República Democràtica del Congo i a la República Centreafricana.
En primer lloc, el dossier es centra en la problemàtica de l’extracció irregular d’or i diamants a la República Centreafricana. La venda d’aquests representa més d’un 50% del producte interior brut i fins el maig del 2013 s’havien de certificar d’acord amb el Procés Kimberly, que va ser suspès aquell any amb la caiguda del president. Aquest fet no ha aturat la venda que ara es fa a través de contraban i els diners que se n’obtenen financen a milícies de la guerra que divideix el país en dos: a l’oest, els Antibalaka (no musulmans); a l’est, els ex-Séléka (milicians majoritàriament musulmans). La guerra, que internacionalment es diu que es una guerra de creences religioses, es coneix nacionalment com un conflicte de “diamanters” i la intervenció militar francesa, amb interessos en l’or i els diamants, no ha fet més que empitjorar el conflicte. El juny del 2015 va aixecar-se parcialment l’embargament que patia el país pel que fa al procés de Kimberly i actualment els diamants que provenen de l’est del país es comercialitzen de manera legal.
El reportatge continua seguint el procés d’explotació del coltan a la República Democràtica del Congo on hi ha les reserves més grans del món (75%) però on l’explotació no és endreçada, ni uniforme, ni pacífica, explica la Gemma. A més, el dipòsit més gran de coltan del món també ho és de la guerra més mortífera del planeta, d’aquí ve el seu sobrenom de mineral de sang. Davant d’aquesta situació, l’any 2010 el govern dels Estats Units aprova una llei de reforma de Wall Street que inclou l’obligació de determinar l’origen dels minerals per part de les empreses americanes i que poden ser susceptibles d’estar tacats de sang. Aquesta llei s’anomena Dodd-Frank, o Llei Obama, com és coneguda a la República Democràtica del Congo.
El dossier acaba amb un petit reportatge que fa referència a l’Àsia on un cop els minerals s’han extret s’envien allà on es netegen i es preparen per a ser inclosos en els processos de fabricació de productes tecnològics. Aquest últim pas s’acostuma a fer a la Xina. Finalment, l’article es qüestiona si hi ha alguna possibilitat de trobar algun mineral que substitueixi el coltan.