Nou Quadern per a la solidaritat: “Minerals de conflicte: la regulació és la solució?”
Us presentem la publicació número 42 de la col·lecció dels Quaderns per a la solidaritat, una col·lecció de publicacions que edita Justícia i Pau des del maig de 1998 i que està formada per quaderns escrits per diferents autors i autores, els quals tracten monogràficament diversos temes dins dels àmbits d’actuació de l’entitat. Es tracta de treballs de recerca i d’investigació que informen o conviden a reflexionar sobre qüestions d’actualitat.
Aquesta publicació porta per títol “Minerals de conflicte: la regulació és la solució?“, i ha estat escrita per Carme Altayó, consultora experta en avaluació de projectes de cooperació i en la R.D. del Congo. Col·labora amb Justícia i Pau des de 2014 en la campanya #ConflictMinerals.
Aquest quadern parla de les iniciatives de certificació i regulació del comerç dels minerals 3TG que s’han donat al llarg del temps, i fa una valoració de fins a quin punt han estat beneficioses per a la població de l’RDC. A continuació podreu llegir la introducció:
La regió est de la República Democràtica de Congo (RDC) viu des de fa més de vint anys el conflicte armat més mortífer des de la Segona Guerra Mundial: més de cinc milions de morts, milers de dones violades, milers de nens soldats, la vulneració sistemàtica dels drets humans i milions de persones malvivint en situació d’extrema pobresa.
Encara que aquest conflicte té arrels complexes i profundes vinculades a la geopolítica i a l’explotació històrica de la riquesa natural d’aquest país, la situació s’ha vist agreujada en les darreres dècades per les disputes per l’accés i el control dels recursos minerals de la zona, especialment els anomenats minerals de conflicte (la cassiterita, el coltan, la wolframita i l’or) dels quals s’extrauen els 3TG: tungstè, tàntal, estany i or (tungsten, tantalum, tin i gold en anglès), que s’utilitzen en la fabricació de telèfons mòbils, tauletes, ordinadors i altres aparells associats a les tecnologies.
L’extracció d’aquests minerals s’ha sotmès en els darrers deu anys a una sèrie d’iniciatives de regulació, la comprensió de les quals ens permetrà definir la seva contribució a la millora de la situació de respecte als drets humans, la fi de l’economia de guerra, l’estabilització de l’est de l’RDC, i en general, el desenvolupament i progrés d’aquesta regió castigada per anys de conflicte.
Us convidem a donar-hi una ullada. La versió en paper està disponible a les oficines de Justícia i Pau.