Amb la Dodd-Frank suspesa, l’origen dels minerals queda ocult
Justícia i Pau denuncia que l’administració Trump amenaça els avenços en el compliment dels drets humans amb la suspensió de la llei Dodd-Frank, que obliga a les empreses a revelar l’origen dels minerals que utilitzen
El nou president d’Estats Units, Donald Trump, té enllestida una ordre executiva per suspendre part de la llei Dodd-Frank, concretament la secció 1502, que obliga a les empreses nord-americanes a fer una auditoria per garantir que en el seu subministrament no s’utilitzen minerals que financin grups implicats en el conflicte armat.
El govern al·lega que hi ha “evidència creixent” que l’obligació de les empreses nord-americanes de demostrar que no estan involucrades en minerals de sang ha “causat mal a algunes parts de la República Democràtica del Congo i han contribuït així a la inestabilitat a la regió i amenaçat els interessos de seguretat nacional dels Estats Units”[1], requisit necessari per a poder suspendre l’aplicació de la llei.
Contràriament, els grups de defensa de drets humans han criticat aquest retrocés, recordant que aquesta llei havia aconseguit que moltes empreses del país controlessin l’origen dels materials adquirits i utilitzats i es començaven a observar pràctiques responsables dins de les activitats mineres.
A més Elm Sustainability Partners (una consultora independent), va publicar el 6 de febrer un informe on acredita que els costos d’implementació d’aquesta nova regulació han tingut un impacte substancialment menor del que s’esperava i que les empreses nord-americanes han obtingut, de fet, “beneficis tangibles”[2].
L’ONG Global Witness alerta que amb aquesta suspensió es tornarà a donar carta blanca a les màfies locals per tornar al negoci dels minerals.
Des de Justícia i Pau lamentem que un país referent com Estats Units faci aquest pas enrere en la lluita contra els drets humans, precisament ara que la Unió Europea ha acordat una regulació sobre minerals de zones de conflicte. Tanmateix, mostrem tot el nostre suport a les ONG nord-americanes que continuen la seva lluita civil perquè les empreses del país no financin, mitjançant la compra de minerals, senyors de la guerra.
Des de 1990, el conflicte armat a la R.D. del Congo ha causat la mort de més de cinc milions de persones i cada dia es vulneren els drets humans de milers de ciutadans. En aquest sentit, recordem la campanya #ConflictMinerals liderada per Justícia i Pau basada en la sensibilització ciutadana i incidència política amb l’objectiu de fomentar una regulació europea eficaç i pràctiques empresarials responsables que minimitzin els riscos de finançar actors armats que violen els drets humans.
[1] https://www.theguardian.com/us-news/2017/feb/08/trump-administration-order-conflict-mineral-regulations
[2] https://www.sec.gov/comments/statement-013117/cll2-1565701-131655.pdf