Consum responsable

Reduir, reutilitzar, reciclar

Hi ha moltes maneres que poden ajudar-te a ser un consumidor responsable i així contribuir a la reducció dels minerals de conflicte. A diferents parts del planeta persones com tu, conscienciades per la realitat a la República Democràtica del Congo i amb ganes de canviar la realitat social, han creat iniciatives que mostren que el canvi real és possible.

Primer de tot, ja que has arribat fins aquí, ens agradaria dir-te que el primer pas per a ser un consumidor responsable, un cop estàs conscienciat/da és fer saber aquesta problemàtica a companys/es, amics/es i familiars. Explica’ls-hi el què està passant a la República Democràtica del Congo i què són els minerals de conflicte.

Si t’has de comprar un telèfon mòbil nou és important que sàpigues que hi ha empreses que s’anomenen lliures de minerals de sang. Una d’aquestes és l’holandesa Fairphone, l’objectiu de l’empresa és produir telèfons mòbils els minerals dels quals són certificats conforme no estan vinculats amb el finançament a grups armats. A més són telèfons completament desmuntables i això fa que si s’espatllen es pugui canviar la peça afectada i no sigui necessari canviar tot l’aparell.

També és important que sàpigues que el teu mòbil es pot reciclar d’aquesta manera es reutilitzen les seves peces i poden tenir moltes més vides. Hi ha iniciatives arreu del territori, en alguns supermercats per exemple hi trobaràs capses on dipositar aquests mòbils vells, a altres empreses que també ho fan, els hi hauràs d’enviar. Si vols saber-ne més, pots consultar la web de Blipvert/.

Les plataformes a nivell estatal que s’encarreguen del reciclatge són Tragamovil i Ecoasimelec , Ecotic, Ecolum, Ecolec, Ecofimática, Ambilamp i Eco-Raee’s. Mentre que a nivell internacional Basel Action Network i Telecommunications Industry Association són les empreses que s’encarreguen de realitzar aquest reciclatge.

En cas que vulguis renovar algun aparell electrònic de qualsevol altre tipus, ja sigui un ordinador, una càmera fotogràfica, etc. pots tenir en compte l’informe de 2017 de l’organització no-governamental Enough Project on es mostren quines són les empreses multinacionals que utilitzen més minerals de proveïment responsable.