Llibres recomanats

Llibres recomanats
  • Jo vaig ser un nen soldat, LUCIEN BADJOKO i KATIA CLARENS, LA CAMPANA EDITORIAL, 2006, 261 pàgs, ISBN 978-84-95616-81-4. | Sinopsis: El petit Lucien Badjoko va agafar un fusell als 12 anys, va lluitar i va matar, igual que trenta mil nens més, per alliberar el Zaire de la dictadura de Mobutu. Als 16 anys va ingressar en un centre de reinserció. Allà va ser on la periodista Katia Clarens el va descobrir: «la seva mirada era diferent de la dels altres. Somreia amb seguretat». I Lucien li va confiar la seva història. Una història terrible que el noi va contar amb un estrany somriure permanent, i que en aquestes pàgines reviu amb una prosa que és digna de la millor narrativa clàssica sobre la cara i la creu de la guerra. Avui, Lucien Badjoko, el nen que va ser soldat, té 19 anys i estudia dret a la Universitat de Kinshasa.
  • La Tragedia del Congo, VV.AA., EL VIENTO, 2010, ISBN 9788496964488. | Sinopsis: L’any 1876 el rei Leopold II de Bèlgica va crear l’Associació Internacional Africana i va finançar l’expedició de l’Stanley al riu Congo (1879-1884), aquests actes representen l’inici d’una de les majors tragèdies de la humanitat. Al principi, tant Europa com els Estats Units li donar suport ja que es pensaven que era una missió humanitària i “civilitzadora”. Però en realitat s’estava permetent que un dels pitjors personatges de la història, pogués acomplir les seves ànsies de riquesa sense que ningú sabés el que estava de veritat passant “al cor de les tenebres”: l’extermini cruel dels habitants de la regió. Només quan van començar a sorgir textos de denúncia, l’opinió pública va començar a ser conscient de la realitat.
  • Historia del Congo, ISIDORE NDAYWEL E NZIEM, LA CATARATA (ASOCIACION LOS LIBROS DE LA CATARATA), 2011, ISBN 9788483196007 | Sinopsis: La República Democràtica del Congo és un dels països més extensos de l’Àfrica, amb una gran importància estratègica i un passat colonial únic al continent. Actualment manca d’un Estat, dividit en petites regions controlades per cabdills, faccions i bandes. Per entendre i reflexionar sobre la seva actual situació cal conèixer les seves arrels. Isidore Ndaywel è Nziem ens presenta la història completa, des del Paleolític fins l’actualitat. Els diferents estats i regnes de la conca del Zaire; les seves relacions amb la llunyana Europa al segle XVI; la recerca incessant del naixement del Nil que va portar al descobriment dels Grans Llacs, el Congo belga i el regnat de Leopold II; les guerres d’ocupació i la constant resistència dels congolesos; les primeres eleccions lliures amb Lumumba com a primer ministre; la dictadura de més de trenta anys de Mobutu i els successius governs i cops d’estat.
  • El ganador se queda con todo, DAMBISA MOYO, GALAXIA GUTENBERG, 2013. ISBN 9788415472582 | Sinopsis: El guanyador es queda amb tot presenta la magnífica investigació que Dambisa Moyo ha realitzat per descobrir les realitats que s’amaguen darrere dels números. Examina les tendències actuals dels nostres mercats de productes bàsics així com els recents canvis geopolítics, i ens revela tant la situació del món contemporani com la seva evolució en les pròximes dècades. L’autor descriu com la Xina s’ha embarcat en una de les majors carreres per obtenir els recursos bàsics que necessita i examina els efectes que això està tenint sobre tots nosaltres. On aconsegueix la Xina terra i aigua? Qui està renunciat al seu dret sobre aquests valuosos recursos? Quins seran els efectes financers i geopolítics de tot això? És inevitable o podria eludir-un conflicte a gran escala pel control dels recursos bàsics? En aquest llibre descobrirem el paper de la Xina a l’Àfrica i si aquest té relació amb els minerals de conflicte.