Consum responsable

Consum responsable

Hi ha moltes maneres que poden ajudar-te a ser un consumidor responsable i a així contribuir a la reducció del conflicte dels minerals de sang. A diferents parts del planeta persones com tu, conscienciades per la realitat a la República Democràtica del Congo i amb ganes de canviar la realitat social, han creat iniciatives que mostren que el canvi real és possible.

Primer de tot, ja que has arribat fins aquí, ens agradaria dir-te que el primer pas per a ser un consumidor responsable, un cop estàs conscienciat/da és fer saber aquesta problemàtica a companys/es, amics/es i familiars. Explica’ls-hi el què està passant a la República Democràtica del Congo i què són els minerals de conflicte.

Si t’has de comprar un telèfon mòbil nou és important que sàpigues que hi ha empreses que s’anomenen lliures de minerals de sang. Una d’aquestes és l’holandesa Fairphone, l’objectiu de l’empresa és produir telèfons mòbils els minerals dels quals són certificats conforme no estan vinculats amb el finançament a grups armats. A més són telèfons completament desmuntables i això fa que si s’espatllen es pugui canviar la peça afectada i no sigui necessari canviar tot l’aparell.

També és important que sàpigues que el teu mòbil es pot reciclar d’aquesta manera es reutilitzen les seves peces i poden tenir moltes més vides. Hi ha iniciatives arreu del territori, en alguns supermercats per exemple hi trobaràs capses on dipositar aquests mòbils vells, a altres empreses que també ho fan, els hi hauràs d’enviar. Si vols saber-ne més informació pots consultar Blipvert en aquesta web www.minis.cat/cat/reciclar-telefons-mobils.php.

Les plataformes a nivell estatal que s’encarreguen del reciclatge són TragamovilEcotic, Ecolum, Ecolec, EcofimáticaEcoasimelecAmbilamp i Eco-Raee’s. Mentre que a nivell internacional Basel Action NetworkTelecommunications Industry Association i l’Organització no Governamental Recycling for Charities sónles empreses que s’encarreguen de realitzar aquest reciclatge.

En cas que vulguis renovar algun aparell electrònic de qualsevol altre tipus, ja sigui un ordinador, una càmera fotogràfica, etc. pots tenir en compte que l’any 2012 l’organització no-governamental Enough Project va publicar un gràfic on es mostren quines són les empreses multinacionals que utilitzen més minerals de proveïment responsable. És a dir, que saben d’on venen aquests minerals ja que estan certificats conforme no provenen de zona de conflicte.
grafic