Actes i jornades

Documental “Minerals de sang. Viatge al punt zero de la tecnologia
Cicle de cinema documental “El món a la fresca”

Juliol de 2018

“El món a la fresca” és un cicle de cinema documental entorn a les migracions, que vol ser altaveu deles causes, les conseqüències i les dificultats que es troben les persones migrants i en trànsit. Una oportunitat de visionar pel·lícules d’aquest gènere i poder aprofundir en la temàtica en la presentació prèvia per part de les entitats productores.
Una cita estiuenca per repensar el present, transformar realitats, canviar models i ampliar nous horitzons.

El documental és un viatge al cor de les mines de Congo, d’on s’extreuen els minerals que alimenten els grans protagonistes de la nostra era digital: els aparells electrònics.
Telèfons mòvils, ordinadors, càmeres fotogràfiques, armament per control remot o equipament mèdic necessiten de les pedres que es troben a Congo, de la zona on s’hi juga la guerra més mortífera del planeta. Europa s’està plantejant ara regular el mercat internacional d’aquests “minerals de sang”, que han alimentat el conflicte.

 

 

 

Documental “Viatge al punt zero de la tecnologia
Clam, Festival Internacional de Cinema Social de Catalunya

Abril de 2018

Dissabte 28 d’abril, a les 12 h, en el marc del Festival CLAM de Cinema Social de Catalunya que enguany se celebrarà a Manresa, tindrà lloc l’emissió del documental “Viatge al punt zero de la tecnologia“, reportatge de Gemma Parellada amb la col·laboració de Justícia i Pau, guanyador del primer premi de la beca DevReporter 2016.

Comptarem amb la presència de Gemma Parellada, reportera, que presentarà el documental, i Carme Altayó, membre de Justícia i Pau, que representarà l’entitat i la campanya #ConflictMinerals.

Aprofitant que ambdues són expertes en la temàtica, després de l’emissió del documental tindrà lloc un col·loqui amb el públic.

 

 

 

 

 

 

 

El preu del nostre consum: explotació humana i devastació ambiental

Novembre de 2017

L’objectiu de la jornada és fer una anàlisi des d’una perspectiva global del model socioeconòmic actual, basat en la sobreexplotació de recursos i persones, que genera la degradació d’ecosistemes, desigualtats socials insostenibles i tot tipus de vulneració de drets humans i conflictes socials i polítics.

La jornada començarà amb una taula rodona que abordarà la problemàtica des de tres punts de vista diferents i complementaris:

  • Marta Conde, membre de l’ICTA (UAB). CAUSES.
  • Abbé Aurélien Rukwata, director de Justice et Paix de Butembo-Beni (RDC). CONSEQÜÈNCIES. Intervenció amb intèrpret.
  • José Eizaguirre, expert en ecologia, consum i estils de vida alternatius. ALTERNATIVES.

La moderació anirà a càrrec d’Arcadi Oliveres, ex president de Justícia i Pau Barcelona.

Després de la taula rodona hi haurà tres activitats alternatives i simultànies, de les quals s’ha d’escollir una (inscripció prèvia):

  1. TALLER 1. Descobrir els budells de la tecnologia: desmuntatge i muntatge de dispositius extraient els seus components. Amb Marta Mójica (Ondula).
  2. TALLER 2. El cicle de vida de la tecnologia: testimonis i dades de cada fase del cicle de vida. Amb Inés Bebea (Ondula).
  3. CINEFÒRUM. Las Damas Azules. La lucha de las mujeres por el acceso al agua. Col·loqui amb Cristina Pina (ESF), participant en la producció del documental.

 

Cicle Els Dilluns dels Drets Humans
Sessió: Els minerals de sang i la indústria de telefonia mòbil

Febrer de 2016

Des de l’any 1998, Justícia i Pau i el Centre d’Estudis Cristianisme i Justícia (Fundació Lluís Espinal), amb el suport de la Regidoria de Drets Civils de l’Ajuntament de Barcelona i el Departament de Governació i Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, organitzem un cicle permanent de conferències amb l’objectiu de donar a conèixer, debatre i reflexionar sobre problemàtiques que comporten vulneracions o dificultats per als drets humans arreu del món. A l’any 2015, s’incorpora al grup de treball Mans Unides.

Aquestes conferències es fan un dilluns de cada mes i pretenen escoltar experts i persones o organitzacions que actuen en relació amb la realitat objecte de cada sessió.
Totes les sessions tenen lloc a les 19 h, a la seu de Cristianisme i Justícia (C. Roger de Llúria, 13). L’entrada és lliure i no cal inscripció prèvia. Si no hi podeu assistir, compta amb retransmissió en directe.

CRÒNIQUES